Onze materialen zijn uit het goede hout gesneden. Ontdek onze talrijke houtsoorten.

Belegde poorten, gevelbekleding of poorten in het gevelvlak: wanneer je ervoor kiest om hout als belangrijkste materiaal te gebruiken, sta je voor een moeilijke keuze. Maar geen nood, bij Idem weten we alles over de houtsoorten die we aanbieden. Waar je zeker van mag zijn: elke houtsoort heeft zijn eigenheid en sterktes.

Idem c karen nachtergaele fotografie 76 720
Afrormosia

Afrormosia

Deze zeer duurzame Afrikaanse houtsoort beschikt over een kleur en textuur die sterk doet denken aan die van teak. De goudbruine kleur combineert prachtig met een uitgesproken gevlamde nerfstructuur. Afrormosia is uitermate geschikt voor binnen- als buitentoepassingen en laat zich makkelijk afwerken.

Afselia

Afselia

Soms ook de koningin der houtsoorten genoemd. Dit zeer duurzame en stabiele Afrikaanse hout heeft een lichte okerkleur en kan variëren naar bruinrood. Over het algemeen vind je in de kleurtinten een tikkeltje meer roze dan bij Afrormosia. De nerfstructuur is eveneens mooi gevlamd, en iets minder druk dan bij Afrormosia. Vooraleer Afselia gebruikt kan worden voor buitenschrijnwerk vereist het een voorbehandeling, maar vervolgens is het hout uitermate duurzaam.

Padoek

Padoek

Vanuit Midden- en West-Afrika zet het duurzame en stabiele padoekhout koers richting ons land, als ruw gezaagd hout van topkwaliteit. Met zijn koraalrode tot paarsbruine kleur (die weliswaar eveneens vergrijsd) is padoek uiterst geschikt voor kwaliteitsvolle toepassingen zoals buitenschrijnwerk. Hoewel dit ook een tropische houtsoort is, is Padoek merkelijk beter beschikbaar dan Afrormosia of Afselia.

Eik

Eik

Op zoek naar een goudgele tot warmbruine houtsoort? Dan is eik de ideale keuze. Met dit hout ben je zeker van een luxueuze en robuuste look. Dankzij zijn algemene sterkte garandeert eik daarnaast een lange duurzaamheid, van 25 jaar en meer. Eik is makkelijk te bewerken en wordt daarom in talloze toepassingen gebruikt. Als je weet dat schepen vroeger uit eik werden vervaardigd, mag je zeker zijn dat deze houtsoort uitermate geschikt is voor jouw poort of gevelbekleding.

Accoya

Accoya

Om duurzamer, stabieler en betrouwbaarder te zijn, wordt hout van de Radiata Pine geacetyleerd. Dit wordt Accoya genoemd. Door de behandeling is het hout uiterst vormvast en schimmels en rot krijgen geen kans. Daarnaast krijgt het hout een verbeterde warmte-isolatie en is het makkelijk verwerkbaar.

Accoya met lazuur behandeling

Accoya met lazuurbehandeling

In deze toepassing wordt het Accoya-hout nabehandeld met een Lazuurtoepassing. Deze behandeling impregneert, grondeerd en beitst het hout. Daardoor wordt het hout beter beschermd tegen vocht, blauwschimmel, houtrot, schimmels en algen en wespenaantasting. Indien gewenst krijgt het hout ook een behandeling tegen verkleuring door UV-straling.

Thermo Fraké

Thermo Fraké

Bij Thermohout wordt het hout thermisch bewerkt waardoor het hout duurzamer wordt. Dit kan op vele houtsoorten toegepast worden. Die verduurzaming zorgt ervoor dat het hout beter bestand is tegen natuurelementen. Geen overbodige luxe in ons wispelturige landje. Daarnaast wordt het hout ook weer weerbaarder tegen insecten en vocht. Na de behandeling krijgt thermohout een iets donkerder kleur die egaal grijs wordt na blootstelling aan zonlicht. In dit geval wordt de thermo behandeling toegepast op Afrikaanse Fraké die in plantages wordt gewonnen.

Thermo Ayous

Thermo Ayous

Ayous is een snelgroeiend tropisch zachthout dat zonder enige behandeling een houtsoort met een relatief lage duurzaamheid is. Om deze houtsoort duurzaam te maken, wordt deze thermisch behandeld. Hierbij wordt het hout gestoomd. Ayous heeft een warme goudbruine kleur met uniforme textuur en een rechte, kruisdradige nerf maar doordat deze houtsoort kwartiers gezaagd wordt vertoont de nerf strepen. Deze houtsoort is stabiel, sneldrogend en gemakkelijk te bewerken. Een nadeel is dat het hout door zijn zachtheid en lage soortelijke gewicht gevoeliger is voor beschadiging, last kan hebben van vochtplekken en een lagere brandklasse heeft.

Thermo Essen

Thermo Essen

Es is een ecologisch vriendelijke houtsoort omdat het gewonnen wordt uit Europese bossen (plantages). Het op zich kwalitatieve Essenhout krijgt een thermobehandeling (tot 215°). Zo worden scheuren en barsten in het hout tegengegaan en wordt het Essenhout duurzaam. Hierdoor wordt het hout ook vormvaster en heeft het een betere weerstand tegen vocht en houtrot. De aantrekkelijke kleur van het hout gaat onder invloed van weer en wind mooi en egaal vergrijzen.

Tricoya

Tricoya

Tricoya is de verzamelnaam waarmee wordt verwezen naar weer- en waterbestendig multiplex. Net zoals triplex (drie lagen) bestaat multiplex (vijf lagen of meer) uit een oneven aantal houtfineerlagen die kruiselings en in verschillende diktes gelijmd worden. Het hout is volledig vormvast en kent door zijn waterbestendigheid een hoge duurzaamheid. Ideaal dus voor gelakte hout toepassingen.

Pik je er graag jouw favoriete houtsoort uit of wil je een afspraak maken in de toonzaal in Roeselare? Neem gerust contact met ons op.